Tuesday, November 2, 2010

Asam laksa...

Wahhh.. tetiba saya teringin nak makan asam laksa.. uish kecur liur rasanya.. hmmm... sekarang saya tengah berfikir kat mana asam laksa yang sedap ya.. hehehe


Sedap kannnnn... 2 3 hari nih asyik dok makan MCd jer lah tuk lunch.. bosan sungguh.. x der orang pun nak ajak saya pegi lunch.. sob sob sob sedih tau..

Gaji dah dapat so apa kata kita g cari asam laksa yang best sekali.. ish ish ish

Once Upon A time

Ni kisah untuk di renungkan...

Last sunday.. isteri keluar ke majlis kenduri kawannya..Sudah di minta izin dari si suami.. Dan suami merelakannya.. Sebelum pergi, si isteri menyiapkan makanan bapa mertuanya, seperti yang di beritahu si suami bahawa ayahnya amat gemarkan Spaghetti.. Banyak yang di masak cukup sampai ke malam.

Pergilah si isteri ke majlis kawannya dengan hati yang tenang sebab kebenaran dari suami di perolehi dan juga tanggungjawap kepada bapa mertua pun dilunaskan.. Namunnnnn...

Dalam perjalanan pulang ke rumah.. si suami menelefon si isteri dalam keadaan marah...

"I take care of your family, Is this the way you pay me back? how can you treat my father like this?"

Si isteri cuma mendiamkan diri di sebabkan kawan yang ada sama dalam keretanya. Si isteri cuma mendengar bebelan suaminya.. Hatinya menangis, namun cuba di ceriakan di hadapan rakannya..

Semasa si ayah sakit di hospital, Si isteri yang menunggu ayahnya sementara suami menguruskan hal2 berkaitan lain. Semasa ayahnya keluar dari hospital, si isteri yang menguruskan ayahnya. Menyediakan makanan untuk si ayah mertua sehingga ke dalam bilik. Sebab mengikut kata doktor si ayah tak boleh terlalu banyak bergerak. Apa sahaja permintaan si ayah pasti si isteri akan cuba menyampaikan pada si suami supaya di turuti.. 

Hanya dengan satu kesilapan kecil, si suami ungkit segala yang di lakukan. Si isteri yang faham, hanya menangis di dalam hati. walau bermacam yang dikeluarkan dari mulut si suami, tidak di balas walau sepatah oleh si isteri. Akhirnya si suami lembut hati. Keesokan harinya si suami tidak lagi bermasam muka. namun hati isteri yang terlukan tidak pernah sembuh lukanya..

Mengapa begitu si suami. Hargailah si isteri sementara dia masih ada. Bapa mertuanya juga amat cerewet. memilih dalam makanan. Si isteri pulang dari kerja harus menyediakn makanan jika tidak di bawa pulang dari restoran. Moga si isteri tabah mengharungi dugaan dan cabaran..

Suri Cruise Tak nak Adik...

HUishhh.. macam-macam kan.. kekadang pikir gak.. wah cerdiknya Suri Cruise ni... Baru umur 4 tahun dah pandai cakap tak nak ada adik beradik lain sebab tak nak ibubapanya beralih perhatian. ish ish ish.. sungguh bijak.. kecik-kecik dah pandai jelous, dah pandai demand.. hehehe..

Tu kata bapanya lah, Suri bimbang kalau-kalau perhatian ibubapanya akan berkurangan, sebab si Suri ni teramat sukakan perhatian terutamanya dari kedua ibubapanya.. hmm.. macam-macam.. tu sebab dari kecik dah didedahkan dengan populariti bagai kan..




memang comel si suri ni.. tengok gayanya pun menarik.. ngeh ngeh ngeh.. suka tengok cara dia, tepi tiba-tiba terfikir.. cam mana life dia bila besar nanti.. kecik-kecik dah didedahkan dengan benda-benda cenggini. Tapi nak buek cam mano kan.. dah nama anak celebriti, tak boleh nak elakkan lah cenggini..

Perkara perlu di elakkan semasa hamil...

Haaa.. ni balik kisah kehamilan lah yer.. sementelaah saya pun tengah pregnant kan.. ngeh ngeh ngeh.. ni saya copy dari paramedik.bbfr.net.. bagus tips2 nya..:

1. Aspirin - akan menyebabkan jumlah cecair amnion menjadi sedikit, mengurangkan aliran darah di dalam otak bayi.

2. Alkohol - meracun sel-sel di dalam tubuh janin yang sedang membesar.

3. Litium - ubat yang berkesan untuk merawat masalah mood yang tidak menentu dan boleh menjejaskan perkembangan jantung bayi.

4. Vitamin A - jika pengambilannya berlebihan melebihi 8000 IU sehari, risiko untuk bayi mendapat keabnormalan urinari dan trak genital semakin meningkat.

5. Tetrasaiklin - sejenis antibiotik untuk merawat jangkitan dada, faraj dan ubat jerawat. Jika diambil pada trimester kedua dan ketiga, ia boleh menjejaskan perkembangan gigi bayi dan menyebabkan giginya berwarna kuning.

6. Ubat penahan sakit - boleh menyebabkan penguncupan salur darah penting di jantung bayi yang sepatutnya hanya menguncup selepas dilahirkan.

7. Rokok - ia menganggu pengaliran oksigen kepada janin, janin cenderung lahir tidak cukup bulan, kecil, dan ringan, mudah keguguran, bayi cacat atau mati sebaik dilahirkan.

8. Hentikan kegiakan lasak - seperti bermain tenis, menunggang kuda atau kerja yang memerlukan anda berdiri sepanjang masa.

9. Minuman tertentu - kurangkan pengambilan minuman bergas, berkafeina, teh herba kerana dikhuatiri boleh mengancam bayi dalam kandungan.

10. Makanan - makanan yang dipanaskan semula dikhuatiri mengandungi bakteria dan tidak baik untuk kesihatan. Makanan dalam tin biasanya tinggi kandungan gula, garam, perisa, lemak, bahan awet dan penawar tiruan. Gula boleh menambahkan berat badan.


Bagus tips2 nih.. masa first keguguran last year, aku naik kuda kat penang.. then the day after tu terus keluar darah cam period di ikuti pendarahan dengan banyaknya.. maybe tu salah satu faktor lah kot kan.. hehehe