Thursday, October 28, 2010

Mendidik Anak dari dalam kandungan

Uishh.. dulu aku banyak membeli buku2 pasal pregnancy bagai nih kan. Nanti nak kena selongkar balik stor cari buku2 nih balik. Dah kebosanan dok office nih kita google jer lah cara didikan anak2 mula dari dalam kandungan kan.. 

1. Bagi ibu-ibu yang mengandung digalakkan supaya memper-banyakkan bacaan Al-Quran terutama surah Yusuf, Mariam, Luqman dan At-Taubah.

2. Ibu hendaklah sentiasa berdoa kepada Allah S.W.T agar anak yang bakal dilahirkan itu nanti menjadi seorang anak yang soleh, berilmu, beriman, bertakwa dan berakhlak mulia. 

3. Ibu bapa hendaklah mendapat rezeki daripada sumber yang halal supaya benih yang bakal dilahirkan itu nanti datang daripada darah daging yang halal. 

4. Ibu hendaklah makan makanan yang berzat dan sentiasa menjaga kesihatan tubuh badannya. Kebersihan diri hendaklah diutamakan bagi menjamin kesihatan anak-anak dalam kandungan. Faktor kesihatan amat dititik beratkan oleh Islam sehingga Islam memberikan kelonggaran kepada ibu yang mengandung untuk berbuka puasa sekiranya merasakan puasa itu menjejaskan kesihatan diri dan anaknya.


(Di copy dari kamusgambar.com)

1 comment:

  1. nis, klu mu nk join contest baby nangis kat blog aku tu bleh doh...aku dh up syarat umo...iman bleh laa posing nangis teran2 hehehe

    ReplyDelete